Http status codes voor SEO

Er zijn 5 belangrijke groepen met http status codes voor SEO’s. De belangrijkste die je moet kennen en kunnen toepassen om vindbaarheid te behouden, worden in dit blog beschreven.

 • 100’s – Ter informatie: verzoek is ontvangen en nog in proces.
 • 200’s – Succesvol: verzoek is goed ontvangen
 • 300’s – Doorverwijzingen: verzoek is ontvangen, maar moet nog een extra stap maken om het verzoek af te ronden.
 • 400’s – Client Error: Verzoek is gedaan door een bezoeker/crawler, maar de pagina is niet beschikbaar.
 • 500’s – Server Error: Er is een geldig verzoek gedaan door de bezoeker/crawler, maar de server kan het verzoek niet afronden.

200 OK
Het paginaverzoek bij de server is succesvol. Deze status code moet het meest voorkomen op elke website.

301 Moved Permanently
Dit is een permanente doorverwijzing (301 redirect) naar een andere locatie (URI). De 301 redirect is de beste manier om gehele domeinen en pagina’s te verhuizen of losse objecten te verwijzen naar nieuwe URI’s.

 • Bezoekers worden doorverwezen.
 • Crawlers van zoekmachines worden doorverwezen en toont de nieuwe URL in de zoekresultaten.
 • De linkwaarde van de oude pagina wordt grotendeels doorgegeven.

302 Moved Temporary
De pagina wordt tijdelijk doorverwezen naar een andere pagina. Voor toekomstige verzoeken zal op de oude locatie worden gezocht, waardoor deze manier van doorwijzen niet effectief is. De linkwaarde van pagina’s wordt niet doorgegeven door een 302. Gebruik 301’s in plaats van een 302’s om zoekmachine crawlers te informeren over nieuwe locaties.

404 File Not Found
De server heeft niets gevonden op het adres (URI). Er is geen indicatie of de situatie tijdelijk of permanent is. De pagina kan niet worden gevonden, bijvoorbeeld omdat het verplaatst, verhuist of verwijderd is. Voorkom 404’s door deze door te verwijzen naar een nieuwe locatie, doormiddel van een 301 redirect. Let er tevens op dat je een gebruiksvriendelijke 404 melding gebruikt.

410 Gone
De bron is permanent niet langer beschikbaar en er is geen nieuwe adres bekend en geen adres relevant om naar te verwijzen met een 301. Zoekmachines halen bronnen met een 410 status codes uit hun index.

503 Server Unavailable
De server is tijdelijk niet in staat om het verzoek te behandelen, door het verplaatsen van data of tijdelijk onderhoud aan de server. Gebruik de 503 om aan zoekmachine crawlers aan te geven dat de pagina tijdelijk niet beschikbaar is door onderhoud op de server, zodat deze op een later tijdstip terug kunnen komen.

Tips:

 • Controleer Google Webmaster Tools regelmatig om te zien welke status codes je website geeft.
 • Gebruik tools als Screaming Frog en Webmaster Tools om je website te controleren op 404 errors, 301 redirects en eventuele server errors (500 status).
 • Kom je er niet uit? Bel de vakmannen van Leadhub en zij helpen je graag verder.